Curiozitati despre catei

Curiozitati despre catei

Exemplar caninDaca sunteti fericitul posesor al unui exemplar canin, bucurati-va de prietenia sincera pe care o ofera acesta, de dupa-amiezile petrecute impreuna si amintiti-va intotdeauna: cainii sunt animale de companie uimitoare care reusesc in fiecare zi sa-si surprinda stapanii. Iata cateva curiozitati despre catei pe care probabil nu le stiati!

  • Cainele dumneavoastra este la fel de inteligent ca un copil de 2 ani –  daca se intampla sa aveti in casa un copilas, ei bine, exista un motiv bine intemeiet pentru care catelul dumneavoastra si animalul de companie se inteleg atat de bine: vorbesc aceeasi limba – sau, cel putin, inteleg aproape acelasi numar de cuvinte si gesturi – 250!
  • Cainii si pisicile au aceiasi tehnica de a bea apa – acest lucru poate fi greu de crezut avand in vedere faptul ca patrupedele canine sunt bautoare de aoa dezordonate, dar, la fel ca si pisicile, cateii isi indoaie varful limbii si ridica lichid intr-un fel de coloana pana la gura.
  • Cainele dumneavoastra are notiunea timpului si i se face dor de dumneavoastra cand sunteti plecat prea mult – daca aveti impresia ca animalul canin stie cand este timpul pentru cina sau pentru o plimbare, aveti dreptate! Cainii invata rutinele si obiceiurile dumneavoastra si simt, de asemenea, cat timp a trecut de la ultima intalnire cu stapanii lor.
  • Mustatile cainelui dumneavoastra il ajuta pe acesta sa “vada” in intuneric – intr-adevar, nu este vorba de o viziune nocturna asemanatoare cu cea a pisicii, insa acele mustati chiar le indica prietenilor dumneavoastra necuvantatori modificari subtile ale curentilor de aer, oferindu-le informatii despre dimensiunea, forma si viteza lucrurilor din apropiere. Acest lucru permite cainelui dumneavoastra sa inteleaga mai bine apropierea de pericole sau de prada –  chiar si pe timp de noapte.Pui caine
  • Cainii au glande sudoriptice in labele lor – mai exact, ele se gasesc intre pernutele labutelor. Acesta este motivul pentru care cainii pot rezista mai bine contactului cu suprafetele calde dintr-o zi fierbinte de vara. Aveti grija, insa! Nu lasati cateii sa mearga pe asfaltul incins si verificati-le intotdeauna labutele – acestea pot dezvolta rani datorate temperaturilor ridicate.
  • In medie, gura cainelui exercita aproximativ 320 de kilograme de presiune – testele au fost facute cu un cioban german, cu terrierul american cu un pit bull si cu un rottweiler. In comparatie, fiintele umane exercita 120 de kilograme, rechinii albi exercita 600 de kilograme, iar crocodilii exercita o presiune de pana la 2.500 de kilograme!
  • Simtul mirosului cainelui este de 1000 pana la 10 milioane de ori mai bun decat al dumneavoastra –  in functie de rasa, cainele are intre 125 de milioane si 300 de milioane de glande olfactive – comparativ cu doar 5 milioane de astfel de glande pentru oameni. Partea din creierului cainelui care controleaza mirosul este de 40 de ori mai mare decat a unui om – creierul canin este mult mai mic decat cel uman, in raport cu dimensiunea corpului. Creierul unui om este de aproximativ 1/40 din greutatea corporala, in timp ce creierul cainelui este de numai 1/125.
  • Cainii pot auzi de 4 ori mai mult decat oamenii – puii pot sa se nasca surzi, si cu toate astea depasesc rapid abilitatile noastre auditive. Cainii pot auzi si sunete mai inalte, detectand o frecventa de 67 pana la 45.000 hertzi (cicluri pe secunda). Intervalul uman este de la 64 la 23.000 hertzi. La cainii si la oameni, iscusinta simtului auditiv scade odata cu varsta.
  • Curiozitati canineCainele dumneavoastra va poate mirosi sentimentele – animalul poate percepe schimbarile subtile ale mirosului, ceea ce ii poate ajuta sa-si dea seama cum va simtiti. De exemplu, mirosind transpiratia atunci cand deveniti nervos sau va este frica. De asemenea, este posibil ca aceste animale sa detecteze unele boli sau sa stie ca o membra a gospodariei este gravida.
  • Alte curiozitati sunt fatul ca exista mai mult de 150 de rase de caini, puii pot fi adoptati de la varsta de 8 saptamani – pana atunci ei ar trebui sa ramana cu mamele si fratii lor, aproximativ unul din trei caini predati adaposturilor pentru animale sunt caini de rasa pura., un caine adult are 42 de dinti, daca o catea nu este castrata, ea poate produce impreuna cu partenerul ei un numar de aproximativ 67.000 de caini in 6 ani.