Daca sunteti fericitul parinte al unui patruped stiti cu siguranta ce presupune ingrijirea acestuia si cat de costisitor poate sa fie un toaletaj canin. Coafura canina nu reprezinta un subiect strain, ba mai mult, saloanele de coafura canina au clienti din ce in ce mai numerosi si mai pretentiosi.
Atunci cand decidem sa ne imbogatim familia cu un membru necuvantator trebuie sa fim constienti ca acestuia trebuie sa ii aplicam un tratament cel putin la fel de asemanator cu al nostru: el trebuie iubit, rasfatat, hranit, plimbat si nu in ultimul rand toaletat si ingrijit. Gandul de a avea un prieten de nadejde in viata ta vine odata cu responsabilitatea enorma de a ii oferi acestuia tot ce are nevoie.
Toaletajul canin a aparut in urma dorintei posesorilor de a avea catelusi aranjat si frumos mirositori, cu unghii ingrijite si urechiuse curate. Asemenea oamenilor, nici patrupedelor nu le putem cere sa iasa la plimbare murdare. Trebuie sa ne ingrijim de blanita lor si sa respectam cu regularitate programul de baie pe care l-am stabilit impreuna cu medicul veterinar. Baia nu presupune doar spalarea, ci si descalcirea blanei, uscarea ei si parfumarea. Acest proces poate varia in functie de cat de obisnuit este catelul cu toaletajul, dar si cat de periat este acesta de stapani.
Taiatul unghiilor este un proces la fel de important in cosmetica canina. Unghiile crescute in exces pot deranja patrupedul si ii pot provoca acestuia dureri mari. Taierea propriu zisa se face cu ajutorul unui cleste special care poate sa perforeze ghierute dintre cele mai dure. Dupa taiere, unghiile sunt ajustate, iar forma finala este una ingrijita si demna de a fi etalata la promenada. Unii iubitori de animale cer saloanelor canine sa coloreze unghiile necuvantatoarelor, insa nu toate accepta din cauza solutiilor folosite in oje care, in timp, pot ataca unghia. Mai mult de atat, gasind ceva nou si interesant, animalutul dumneavoastra ar putea sa ingereze vopseaua uscata si astfel sa aiba ulterioare probleme la stomac.
Curatarea urechilor este ceva absolut necesar deoarece acestea reprezinta un punct sensibil pentru orice patruped. Inainte de a incepe procesul efectiv de curatare, angajatii salonului canin au grija ca acesta sa se simta confortabil pentru a reusi sa curete bine interiorul urechilor si sa nu intampine neplaceri. Se folosesc dischete de vata si solutii speciale comercializate de farmaciile veterinare. Protocolul este asemanator cu cel al oamenilor, insa nu se recomanda sub nicio forma folosirea betelor cu vata in capat. Chiar daca la nivelul urechilor curatarea nu se face saptamanal, verificarea urechilor trebuie efectuata la fiecare cateva zile.
Glandele perianale reprezinta o alta parte a corpului patrupedului nostru de care salonul canin trebuie sa se ingrijeasca. Golirea acestora se face in mod normal automat, atunci cand animalul este sanatos. In cazul in care descoperiti anumite nereguli asupra glandelor perianale, adresati-va medicului vetrinar, iar acesta va constata daca este nevoie sa toaletati si aceea parte, in sensul ca vidarea saculetilor perianali nu trebuie facuta "dupa ureche" si in niciun caz de persoane care nu au o anumita calificare in acest sens. Majoritatea stapanilor de animalute aleg sa ceara saloanelor de infrumusetare canina ca pe langa baita, taierea unghilor si curatarea urechilor sa se ingrijeasca si de glandele perianale care pot emana un miros urat, neplacut.
Atunci cand nu stiti ce salon canin sa alegeti pentru o toaletare multumitoare atat pentru dumneavoastra, cat si pentru animalutul vostru incercati sa alegeti saloanele certificate, cu persoane antrenate, experimentate sau certificate in aceasta meserie. Costul ridicat nu trebuie sa va dea inapoi chiar daca, intr-adevar, nu este la indemana oricui. Ganditi-va ca acest tip de ingrijire in cadrul unui salon nu poate fi efectuata acasa, iar angajatii coaforului canin fac tot posibilul sa va multumeasca. Tariful este ridicat pentru ca nu intotdeauna catelusii sunt cuminti si dorinici sa fie toaletati, de cele mai multe ori acestia nu se simt in largul lor, zgarie personalul si fac treaba aproape imposibila.
Iniante de a duce catelusul la salon asigurati-va ca acesta are parte de ingrijire si acasa. Periati-l ori de cate ori este nevoie si obisnuiti-l cu procesele prin care acesta va trece intr-un salon de frizerie canina. Oricat de experimentat este personalul, necunoscandu-l, patrupedul va fi stresat si va incerca sa va impresioneze daca ramaneti cu el. Incercati intotdeauna sa-l incurajati lansandu-l singur si veti vedea ca dupa cateva ori, acesta se va obisnui si toata experienta va deveni una relaxanta - atat pentru animal, cat si pentru dumneavoastra.
Un salon care se ocupa cu toaletaj canin nu are doar personal calificat, ci si aparatura corespunzatoare: mese de tuns, masini, hamuri, instrumente de periere, produse special destinate cainilor, pisicilor sau altor tipuri de animalute si nu numai. Rabdarea este una dintre cele mai apreciate calitati atunci cand vorbim de angajatii saloanelor canine deoarece animalele simt starile deosebit de usor si in cazul in care frizerul s-a plictisit, in nicun caz animalul nu va mai fi disponibil de toaletat. Iubirea pentru animale si pentru ceea ce face este la fel de importanta, daruirea, pasiunea, vocatia si talentul fiind, de asemenea, avantaje ale unui groomer.